De lekkerste manier om te communiceren

0493 49 39 23

Kies uw moment

Voor iedere gelegenheid iets lekkers!

Blog

Cacaomarkt 2014

'De best presterende grondstof voor 2014'

 VRIJDAG 3 JANUARI 2014, 15:51 uur

Aldus kopte de website www.belegger.nl.
" Het afgelopen jaar was cacao, na aardgas, de best presterende grondstof. Voor 2014 ziet het ernaar uit dat de grondstof voor chocolade nog beter gaat presteren en zelfs de eerste plaats inneemt als best presterende grondstof.
Dit stelt Avtar Sandhu, senior manager grondstoffen bij Philip Futures, in een outlook voor 2014.
'De groeiende vraag naar cacao en toenemende druk op de productie van cacao zullen er voor zorgen dat cacao als grondstof beter gaat presteren dan aardgas in het komende jaar', aldus Sandhu. Aardgas maakte 27 procent winst in 2013, waar cacao met 26 procent winst het niet veel slechter deed.

Aanbodtekort
Sandhu verklaart de prijsstijging door problemen aan de aanbodkant. 'Door ongunstige weersomstandigheden mislukken oogsten in de Ivoorkust en Ghana, de grootste cacaoverbouwers ter wereld.'\$1Maak Belgische chocolade beschermd merk'
'Nu zien die cacaoboeren betere mogelijkheden om het hele jaar door inkomen te genereren door palmolie en rubber te verbouwen. De boeren krijgen doorgaans alleen gedurende de cacao-oogst inkomen. Dit moet zorgen voor structureel afnemende output van cacao.

Chocoladeverkoop
Naar aanleiding van een onderzoek van Euromonitor is de verwachting dat de wereldwijde verkoop van chocolade met 2 procent zal groeien in 2014. De Aziatische markt zal de wereldwijde markt volgens Euromonitor overtreffen met een groei van 5 procent in de vraag naar chocolade.

Sandhu verwacht ook sterke consumptietrends in Noord-Amerika, Europa en Azië.
'Het tekort aan cacao ten opzichte van de vraag zal ongeveer 200.000 ton zijn in 2014', aldus Sandhu. De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) verwacht dat het tekort aan cacao nog tot 2018 kan duren.
'De afnemende output gecombineerd met een robuuste wereldwijde vraag, zal zorgen voor solide winsten op cacao', zo stelt Sandhu. 'Door de problemen in productie-output en toenemende vraag naar chocolade zal hierin niet veel veranderen.'

Door Foppe Lycklama à Nijeholt (bron www.belegger.nl)"

In een snel veranderende wereld waarin we doelen nastreven als duurzaam ondernemen, goede prijs voor de boeren ,fair-trade programma's enzovoorts blijkt toch tekens weer dat de prijs meer wordt bepaald door de speculant (op basis van vraag en aanbod) dan de vraag en aanbod zelf en door onze zorg voor onze boeren.

Chocomedia

Lees meer... Naar boven

Geen chocolade voor 14 jarige

Choco in de media, op vrijdag 27 dec 2013

Een 42-jarige moeder uit het Engelse Devon keek raar op toen een verkoper zei dat ze geen chocolade mocht kopen. In de lekkernijen kon wel eens alcohol zitten en de caissière mag geen alcohol aan kinderen onder de 1NOS8 verkopen.

Karen wilde haar zoon trakteren op een doosje chocola om zijn verjaardag te vieren. Ze kreeg de snoepjes niet mee, omdat haar zoon Scott niet kon aantonen dat hij ouder is dan 18. Dat is hij ook niet, want Scott moet nog 14 worden.

"Ik kon het niet geloven dat ze Scott hiervoor zijn ID vroegen. We zijn naar huis gegaan zonder chocolade", zegt de verbaasde Karen tegenover SWNS.
(bron NOS)

Lees meer... Naar boven

Waarom je gelukkig wordt van chocolade

Bron: Tony Crider, Flickr

Bron: Tony Crider, Flickr

Onderzoekers hebben een computermodel ontwikkeld dat precies laat zien hoe chocolade de stemming verhoogt. Dat dit zo werkt, staat nu wel vast. Geen wonder dat het zo populair is. Chocola bevat het aminozuur tryptofaan, dat stemmingsverhogend werkt. Maar er zit nog veel meer in deze godenspijs. In pure vorm (70% cacao of meer) eet je een hele menigte gezonde stoffen. Hier meer over de mooie dingen die chocola met je doet.

Kerstkransjes, bonbons, hulstblaadjes van chocolade,

de zoete voorboden van Kerst stapelen zich al weer op in de winkels. Sommige mensen worden al gelukkig van alleen al de gedachte aan hoe de chocola smelt op de tong. Dat gevoel is niet toevallig volgens Stefdan Schuster van universiteit in Jena, Duitsland. Deze bioinformaticus ontwikkelde samen met Noorse onderzoekers een computermodel dat laat zien wat er gebeurt als ons lichaam tryptofaan opneemt.

Schuster:“Tryptofaan genereert serotonine in ons lichaam. Dit hormoon roept in onze hersenen een gevoel van welbehagen op. Wij kunnen zelf geen tryptofaan aanmaken, dus halen we het uit onze voeding. Naast chocola zit het bijvoorbeeld in bruine rijst, sojabonen en gevogelte. Van  tryptofaan gaan we ons lekkerder voelen, maar het  is ook een noodzakelijke bouwsteen voor het slaaphormoon melatonine.”

Chocolade heeft verreikende effecten op ons lichaam

Tryptofaan heeft een wijdvertakt effect dat in het hele lichaam merkbaar is. wij hebben tryptofaan nodig en moeten het uit voeding halen. Een tekort eraan ondermijnt het immuunsysteem. De ingewikkelde stofwisseling van tryptofaan was onder biochemici weliswaar bekend. “Maar pas dit computermodel laat helder zien hoe alle reacties op elkaar inwerken, inclusief verbindingen die tussentijds ontstaan en welke reguleringsmechanismen optreden. Pas nu kunnen we het hele patroon goed overzien”, zegt Ines Heiland, een van de auteurs van het onderzoek.

En dat zit dus  in chocola. Wil je chocola echt gezond laten zijn, kies dan voor pure of bittere, met minimaal 70% cacao, bereid met gezonde vetzuren. Ongezonde chocola is bijvoorbeeld goedkope melkchocola uit de fabriek, met slechte vetten en melkpoeder bereid, waarbij als eerste ingrediënt op de wikkel suiker staat vermeld. Van zulke chocola kun je puistjes krijgen en het bevordert allerhande welvaartsziekten, waaronder obesitas.

Gezond en puur 

In (pure) chocolade zijn naast tryptofaan ruim 1200 bestanddelen vastgesteld, waaronder theobromine, letterlijk ‘brood van de goden”.Dodelijk voor bijvoorbeeld honden, maar bij mensen goed voor de doorbloeding en het gevoelsleven. Chocolade is ook rijk aan magnesium, een voedingsstof die verder weinig in onze voeding zit en die helpt ontspannen en de bloedvaten verwijdt. Hierdoor heeft chocola ook een bloeddrukverlagende werking. Chocolade helpt je dopaminepeil aanvullen en stimuleert daardoor ook endorfines. Chocola verlaagt ook het peil van LDL (‘slechte’) cholesterol. De Francaise Jeanne Calment werd 122 jaar, een absoluut record. Zij at een kilo chocola per week. Zou het hebben bijgedragen?

Maar wat goed voor je is, verandert weer in slecht als je er niet zoals Jeanne Calment een kilo per week, maar bijvoorbeeld een kilo per dag van gaat nuttigen. Dan ontstaat het effect van een ‘kick’: een enorme dosis die sterk stimuleert maar je lichaam ook uitput. Daarna volgt een dieper dal dan waarmee je begon.

Bron: Der Standard, Journal of Biological Chemistry

(dit artikel verscheen eerder op www.hetkanwel.net)

Lees meer... Naar boven

Contactgegevens

van den Eijndelaan 22
5712 BR Someren-Eind

Tel: 0493-493 923
Mob: 06 3734 1348

ChocoMedia is een onderdeel van: Vossen Chocoladewerken

Wij zijn ook te vinden op Social Media: icon-twittericon-facebookicon-google

© Copyright 2019 - ChocoMedia.nl | Website door RenewMyID