De lekkerste manier om te communiceren

0493 49 39 23

Kies uw moment

Voor iedere gelegenheid iets lekkers!

Blog

Kwaliteit van chocolade

Eindelijk een manier om te achterhalen of dure chocolade het geld waard is

(Uit: scientas.nl, geschreven op 16 januari 2014 Caroline Kraaijvanger)

Echte chocoladeliefhebbers zijn er dol op: echte chocolade, gemaakt van de beste cacaobonen. Helaas was er – behalve proeven – tot op heden geen enkele manier om te testen of die duurbetaalde chocolade ook echt wel van de beste bonen gemaakt is. Maar de wetenschap brengt daar verandering in.

cacaoaboon

 

Wat in de winkel verkocht wordt als echte chocolade, gemaakt van de beste cacaobonen is in veel gevallen niet zo echt en van hoge kwaliteit als u denkt. Veel producenten gebruiken voor de productie van de chocolade namelijk wel de beste cacaobonen die er zijn, maar mengen deze vervolgens met cacaobonen die van mindere kwaliteit zijn. Ondertussen betaalt u in de winkel een prijs die past bij een reep die alleen uit de beste cacaobonen bestaat.

Maar de wetenschap is de sjoemelende chocoladeproducent nu eindelijk te slim af. In het blad Journal of Agricultural and Food Chemistry komen onderzoekers met een methode om de raszuiverheid en afkomst van cacaobonen vast te stellen. De onderzoekers richten zich daartoe vooralsnog op individuele cacaobonen, maar het is mogelijk om op te schalen en grote hoeveelheden cacaobonen snel te testen. De wetenschappers identificeerden een kleine set DNA-markers die verraden tot welke soort een cacaoboon behoort. "Voor zover wij weten is dit het eerste authenticatie-onderzoek onder cacao waarbij gebruik wordt gemaakt van moleculaire markers," schrijven de onderzoekers.

De methode is niet alleen handig om echte chocolade met een hoge kwaliteit te onderscheiden van alles wat van mindere kwaliteit is. De onderzoekers hopen ook dat hun methode om zeldzame cacaobonen en cacaobonen van hoge kwaliteit te authenticeren boeren aanmoedigt om meer verschillende soorten cacaobomen te verbouwen en zich niet alleen te richten op de soorten die het gemakkelijkst te verbouwen zijn (en dus momenteel het meest voorkomen). In die zin kan het onderzoek de biodiversiteit dus ten goede komen.

Kwaliteit is ook "keten-verantwoordelijkheid" , en dus ook elkaar als partners vertrouwen.
Dat er nu een techniek beschikbaar is om eventueel misbruik van dat vertrouwen aan de kaak te stellen is alleen maar toe te juichen, al is het maar als stok achter de deur.

Chocomedia

 

Contactgegevens

van den Eijndelaan 22
5712 BR Someren-Eind

Tel: 0493-493 923
Mob: 06 3734 1348

ChocoMedia is een onderdeel van: Vossen Chocoladewerken

Wij zijn ook te vinden op Social Media: icon-twittericon-facebookicon-google

© Copyright 2019 - ChocoMedia.nl | Website door RenewMyID