De lekkerste manier om te communiceren

0493 49 39 23

Kies uw moment

Voor iedere gelegenheid iets lekkers!

Blog

Project munten

Alweer een mooi project afgerond.

Chocolade euromunten, ca. 6 gram/stuk, uitgevoerd in melkchocolade.

Natuurlijk fair-trade (cocoa-horizon)

munten

Cacaomarkt

U eet te veel chocolade, we dreigen zonder te vallen

zo 16/11/2014 - 17:05 Sandra Cardoen Mars Inc. en Barry Callebaut, twee van 's werelds grootste chocoladeproducenten, wijzen erop dat de wereld kampt met het grootste chocoladetekort in 50 jaar. En het wordt alleen maar erger. Oorzaak is zowel de vraag als het aanbod. We eten met z'n allen te veel chocolade, en de droogte en een schimmel doen de productie slinken.

Een flink chocoladetekort is geen nieuw fenomeen, maar nu is het erg aan het worden. Zo at de wereld vorig jaar ruw geschat 70.000 ton meer chocolade dan dat er werd geproduceerd. Dat schrijft The Washington Post. Mars Inc. en Barry Callebaut verwachten dat dat cijfer tegen 2020 wel eens zou kunnen oplopen tot 1 miljoen ton.

Zo hebben de Chinezen steeds meer trek. Hoewel het Westen nog altijd de grootste afnemer is. Vooral de pure variant, de zwarte chocolade, is populair geworden. En het wil nu net die variant zijn die de meeste cacao bevat (70 percent in een reep tegenover 10 percent in een reep melkchocolade).

Droogte en schimmel nekken cacaoboon

Het probleem is echter niet alleen de vraag, maar ook het aanbod. Meer dan 70 procent van de cacao wordt geproduceerd in Ivoorkust en Ghana. De droogte in West-Afrika doet veel oogsten mislukken.

Ook zijn de bonen onderhevig aan de zogenoemde "frosty prod", sinds 1978 een hardnekkige schimmelziekte. De mislukte oogsten en de schimmel veroorzaken een daling in de productie van zo'n 30 tot 40 procent. Veel boeren zijn die tegenslagen beu en schakelen dan maar over op meer winstgevende gewassen, zoals graan.

Door de enorme vraag en het mindere aanbod zijn ook de cacaoprijzen sinds 2012 met 60 procent gestegen. Maar we eten daarom niet minder.

Andere boom, meer cacaobonen, wel andere smaak

Momenteel experimenteren onderzoekers in Ecuador met bomen die tot 7 keer meer cacaobonen kunnen leveren dan de traditionele cacaobomen kunnen. Hamvraag is of de smaak van deze "CCN51"-bonen hetzelfde is. Ed Seguine,een Amerikaan die al 31 jaar smaakadvies geeft aan de industrie, is niet overtuigd van de CCN51-boon. Hij omschrijft de smaak als een "zurige smerigheid".

De productie zou wel gered kunnen zijn met deze nieuwe bonen en de prijs zou gedrukt kunnen worden. Maar willen de liefhebbers wel betalen voor een andere smaak?

(bron: http://deredactie.be/permalink/1.2149953)

 

Lees meer... Naar boven

Gezonde chocolade

Chocomedia 01

Velen onder ons voelen zich schuldig na het eten van een stukje chocolade. Geef het toe, we hebben het sinds we klein zijn zo vaak moeten horen dat het compleet ongezond is en dat het ons vet maakt.

Maar goed nieuws misschien: een recente studie heeft een verband weten aan te tonen tussen het eten van chocolade en minder vet! We hoeven allicht niet te zeggen dat dit voor de nodige opwinding heeft gezorgd bij zowel de zogenaamde chocoholics als de mensen die enthousiast met hun gezondheid bezig zijn.

We beseffen dat dit mag klinken als een droom die voor een aantal mensen die van chocolade houden nu ineens werkelijkheid wordt, maar we gaan nu wat dieper in op deze kwestie.

Het eten van chocolade wordt in verband gebracht met minder vet.

In Spanje voerden onderzoekers een voedingsonderzoek uit bij meer dan 1400 adolescenten. Het doel van de studie was om te evalueren of het eten van chocolade kon geassocieerd worden met een lagere BMI index (body mass index).

Ze weegden het lichaamsvet, de omvang van de heupen en de fysieke activiteit van de onderzochten. Wat ze over het algemeen vonden was dat kinderen die grotere hoeveelheden chocolade aten minder centraal en minder algemeen lichaamsvet hadden.

Het is duidelijk dat er zeker bepaalde beperkingen aan de studie zijn. Zo vonden de onderzoekers geen rechtstreeks verband. Verder gingen ze ook niet in op specifieke details zoals welke types van chocolade de kinderen aten. En dit is natuurlijk meer dan zomaar een detail, daar zijn we ons van bewust.

Wat zou een betere uitkomst geweest zijn? Simpel, een studie die duidelijk aantoonde dat het eten van chocolade het verlies van gewicht veroorzaakt. Maar o wacht, er is er ook eentje van deze ...

Het eten van chocolade leidt tot een smallere heupomvang

Een andere studie werd uitgevoerd bij vrouwen met een normaal gewicht die wel obees waren (dus vrouwen met een normale BMI maar met toch heel wat lichaamsvet) die een portie van 100 g donkere chocolade met 70 % cacao gedurende zeven dagen aten. Er werd bij hen bloed genomen en hun lichaamsvet werd gemeten.

De resultaten van dit onderzoek waren bijzonder interessant. Zo verloren deze vrouwen vet rond hun middel en ondervonden ze nog een aantal andere opmerkelijke positieve effecten. Hun peil aan zogenaamde goede cholesterol (HDL)) nam toe, daar waar de niveaus van het totale cholesterol en de zogenaamde slechte cholesterol een duidelijke daling vertoonde.

Wat ook nog te merken was bij de studie was dat de mate van ontstekingen daalde. We zouden dit zeker een interessant resultaat kunnen noemen!

Mag ik me nu zomaar helemaal laten gaan in het eten van chocolade?

Wil dit onderzoek nu zeggen dat je zomaar zonder enige beperking en zonder er last van te hebben chocolade mag gaan vreten?

Spijtig genoeg moeten we zeggen: helemaal niet.

Er zijn nog maar een paar studies die een verband leggen tussen het verminderen van het lichaamsvet en het eten van chocolade. Met andere woorden, er moet zeker nog veel research naar dit onderwerp gedaan worden.

Ook moet je er zeker rekening mee houden dat chocolade een voedselbron is die rijk is aan calorieën. En in beide studies wordt ook vermeld dat de deelnemers slechts een beperkte hoeveelheid chocolade aten. Een goed dosis om mee te starten is zowat één portie chocolade per dag.

Waar kan je gezonde chocolade vinden?

Ga voor donkere chocolade en let er goed op dat ze zeker 70 % cacao bevat. Dit zorgt er voor dat je je verzekert van de inname van gezonde flavanoïden. Melkchocolade, om maar één soort te noemen, is zeker niet de beste keuze te noemen. Melkeiwitten kunnen zich binden met de antioxidanten in de chocolade, en dit kan de absorptie ervan verhinderen.

Let zeker ook op de hoeveelheid suiker die zich in de chocolade bevindt! Je mag zeker geen donkere chocolade eten die vol zit met suiker, want dan is het uiteindelijke doel uiteindelijk toch niet behaald. Gelukkig bestaan er een aantal merken die gebruik maken van stevia of xytitol, wat duidelijk gezonde alternatieven voor suiker zijn.

Xylityol bv. is een natuurlijke zoetstof die we terugvinden in fruit en groenten. Als je de vergelijking maakt met tafelsuiker, zorgt het niet voor die uitzonderlijke pieken in de bloedsuikerspiegel, en het beschermt zelfs tegen gaatjes in de tanden en tandbederf.

Wat is nu de conclusie?

Het kan perfect goed zijn om af en toe een beetje chocolade te eten, en nieuwe studies tonen ook duidelijk aan dat het inderdaad goed voor ons zou zijn, op voorwaarde dat je het op de juiste manier consumeert.

Mensen die zich bewust zijn van de gezondheid en zij die aan het proberen zijn om wat gewicht te verliezen moeten daarom nog niet overgaan tot de boycot van het eten van chocolade in het algemeen. Uiteindelijk komt het altijd weer neer op een gematigde consumptie van chocolade en ook om het eten van het juiste type van chocolade.

(bron: http://www.degezondheidswinkel.be)

Lees meer... Naar boven

In de media: Business

Gisteren 5 exemplaren van zakenmagazine BUSINESS toegestuurd gekregen.
Er staat een mooi artikel over Chocomedia in.

Voor het bedrijf mochten we een mooi chocoladeboek maken.
Een uitgebreide beschijving van het chocoladeboek staat in de rubriek "cases"

Klik HIER of op het plaatje voor de PDF versie

Chocomedia business

 

Lees meer... Naar boven

Dieet met of zonder chocolade

Niet chocolade maar alcohol grootste boosdoener dieet

Niet een reep chocolade, maar een glas alcohol is de grootste boosdoener tijdens een dieet.

Uit onderzoek blijkt dat sterke drank, in plaats van chocolade, leidt tot het beëindigen van een dieet. Dit komt vooral omdat mensen de neiging hebben om het aantal calorieën dat in alcohol zit, te onderschatten. Zo denkt Heather McKee, onderzoekster aan de universiteit van Birmingham.

Zoete snacks

De verleiding om iets met alcohol te pakken, is vooral in de avonduren het grootst. Zowel mannen als vrouwen hebben dan meer kans om te bezwijken voor de verleiding van alcohol dan voor snacks.

Dit gebeurt volgense McKee vooral omdat menigeen het aantal calorieën dat alcohol bevat in vergelijking met voedsel onderschatten. Met twee grote glazen witte wijn zit een vrouw al op een vijfde van het aanbevolen dagelijkse calorie-inname voor een dag.

En het drinken van vijf glazen bier per week komt neer op 44200 kcal extra per jaar, wat overeenkomt met het eten van 221 donuts.

Wilskracht

We geven vaak toe aan verleidingen als drank wannneer de wilskracht om die te weerstaan in de loop van de dag uitgehold is. De vertrouwde omgeving van huis of de ontspannen omgeving van een café versterken dit gevoel alleen maar. Ook vinden we ongezond voedsel of drank aantrekkelijker als we samen zijn met anderen en geven we hier op zo'n moment sneller aan toe.

(bron Telegraaf 27-2-2014)

Lees meer... Naar boven

Contactgegevens

van den Eijndelaan 22
5712 BR Someren-Eind

Tel: 0493-493 923
Mob: 06 3734 1348

ChocoMedia is een onderdeel van: Vossen Chocoladewerken

Wij zijn ook te vinden op Social Media: icon-twittericon-facebookicon-google

© Copyright 2019 - ChocoMedia.nl | Website door RenewMyID